1. Elektrik Özdirenç Yönetimi
Özdirenç yöntemi yapay kaynaklı bir yerel ektrik yöntemdir ve “Ohm Yasası”nın arazide uygulanmasına dayanmaktadır. Yani uygun aralıklarda yeryüzüne yerleştirilen elektrotlardan, yer içine bilinen bir büyüklükte akım gönderilerek, potansiyel fark ölçülmektedir. Buradan yola çıkarak yerin özdirenci hesaplanır. Bu yöntemin uygulandığı alanlar aşağıdaki gibi özetlenebilir.
3. Yapı Radarı
Yapı radarı ile güncel ya da tarihi yapılarda yapı içleri, duvarları, kolonlar gibi tüm yapı elemanlarının, taşıyıcı sistemlerin beton ve demir iç donatıları haritalanmaktadır.
4. Graviteve Manyetik Yöntemler
Jeolojik birimler arasındaki yoğunluk farkı özelliklerinden yararlanılarakelde edilen bilgiler aşağıda sıralanmaktadır.
5. Manyetotellürik Yöntem
Manyetotellürik yöntem; yerkürenin doğal elektrik ve manyetik alanlarının zamana bağlı olarak ölçülmesi le yapılan çalışmalardır.
2. Yer Radarı (GPR)
Yeraltı Radarı ya da genel adıyla GPR (Ground Penetrating Radar), yeraltının sığ tabakalarının araştırılmasında kullanılan jeofizik tabanlı bir ölçüm cihazıdır. Yöntem, yatay doğrultuda elektrik alan vektörü olan bir verici anten aracılığı ile yer içine gönderilen çok yüksek frekanslı radyo dalgalarının ara yüzeylerden yansımasının gözlemlenmesi ilkesine dayanmaktadır. Yeraltında, her iki farklı elektromanyetik özellikte kayaçlardan oluşan bir ara yüzey varsa, elektromanyetik dalga bu ara yüzeyden yansır, böylece yeraltındaki farklı tabakalar tespit edilmektedir.
Başlıca kullanım alanları;